Pienas yra tobuliausias natūralus maisto produktas. Piene yra daugiau kaip 100 cheminių medžiagų.
Pieno maistinė vertė pasižymi tuo, kad jame yra daug mitybai tinkamų, organizmo lengvai pasisavinamų optimaliu santykiu subalansuotų maisto medžiagų. Pieno baltymuose esančios amino rūgštys organizmo naudojamos ląstelių, audinių, biologiškai aktyvių medžiagų (fermentų, hormonų ir kt.) gamybai. Žmogaus organizmas pasisavina 96 proc. pieno baltymų, 97 – 99 proc. pieno riebalų, 98 proc. laktozės (pieno cukraus).
Pienas yra svarbus mineralinių medžiagų šaltinis.Piene daug kalcio ir fosforo druskų. Kalcic žmogaus organizme dalyvauja kaulų susidarymo procese, turi įtakos kraujo krešėjimui, nervų sistemos veiklai ir kt.
Piene esantys mikroelementai dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, skatina vitaminų, fermentų ir hormonų susidarymą.
Piene esančios baktericidinės medžiagos tam tikrą laiką stabdo mikroorganizmų dauginimąsi.
Taigi, pienas yra visavertis produktas, subalansuotas pagal nepakeičiamas maisto medžiagas, pasižymintis dideliu maistingumu, imunogeninėmis ir baktericidinėmis savybėmis. Jis tinkamas vartoti bet kokio amžiaus žmonėms. Be to, 30 – 40 proc. energijos reikmės žmogus turi gauti iš pieno.
Pienas turi gydomųjų, profilaktinių ir antitoksinių savybių. Nugriebtas jis gali būti varrtojamas širdies, plaučių, kepenų, skrandžio ir kitoms ligoms gydyti.Be to, pienas skiriamas kaip priešnuodis dirbantiems su sunkiųjų metalų druskomis, šarmais, jodu, bromu ir kt.
Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas