Pieno bendras bakterinis užterštumas didėja, kai:
-
tešmuo gausiai plaunamas vandeniu, o viena pašluoste šluostomi visų karvių tešmenys;
-
nuplautas tešmuo nenusausinamas;
-
pienas prieš patekdamas į šaldytuvą pilstomas į tarpinius indus (pilamas į kibirus tvarte);
-
mežiama į senas, deformuotas pieno linijas, kurios prastai išplaunamos;
-
pienas filtruojamas (košiamas) prastos kokybės filtrais;
-
pienas nepakaknkamai atšaldomas;
-
plovimui naudojamas nekokybiškas vanduo;
-
netinkamai plaunami pieno indai ir melžtuvai;
-
netinkamai įrengti pieno blokai.
Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas