Pieno bendras bakterinis užterštumas didėja, kai:
 

  • tešmuo gausiai plaunamas vandeniu, o viena pašluoste šluostomi visų karvių tešmenys;
  • nuplautas tešmuo nenusausinamas;
  • pienas prieš patekdamas į šaldytuvą pilstomas į tarpinius indus (pilamas į kibirus tvarte);
  • mežiama į senas, deformuotas pieno linijas, kurios prastai išplaunamos;
  • pienas filtruojamas (košiamas) prastos kokybės filtrais;
  • pienas nepakaknkamai atšaldomas;
  • plovimui naudojamas nekokybiškas vanduo;
  • netinkamai plaunami pieno indai ir melžtuvai;
  • netinkamai įrengti pieno blokai.

Parengta pagal knygą „Pieno ūkio savininkui“.
Autoriai: doc. dr. Viktorija Stankūnienė, Josifas Tacas, dr. Ramutė Mišeikienė
Lietuvos veterinarijos akademija, 2008 Kaunas